Behandelingen2023-05-25T15:15:11+02:00

Onze behandelingen

Een gezonde mond en een mooi gebit beginnen bij preventie. U kent vast het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’. Dit geldt ook zeker voor uw gebit. Enkele belangrijke aspecten zijn: op de juiste manier poetsen, flossen, stokeren of ragen en de regelmatige controle van uw gebit door ons team.

Mondzorg Baarn heeft een team van verschillende specialisten in huis, dit betekent dat de meest voorkomende behandelingen binnen de praktijk kunnen worden verricht. Ook werken wij nauw samen met een implantoloog.

Reguliere tandheelkunde

Graag zien wij u ieder half jaar voor een periodieke controle. Tijdens dit bezoek nemen wij de dagelijkse mondverzorging met u door, zodat uw gebit en mond gezond blijven. Indien nodig ondernemen wij actie om de mondhygiëne te verbeteren. Als er problemen in uw gebit worden geconstateerd, bespreekt de tandarts met u welke behandeling nodig is. Ook informeert de tandarts u over de te verwachten resultaten, het aantal behandelingen, de duur van de behandelingen, de kosten van de behandelingen en eventuele alternatieve behandelingen. Wij zorgen dat wij samen met u tot een behandelplan komen.

Preventieassistente

Veel mensen hebben, vaak zonder het te weten, ontstoken tandvlees. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Het is daarom verstandig een bezoek in te plannen bij de
preventieassistente. Preventieassistentes zijn ervaren tandartsassistentes die een aanvullende opleiding hebben gehad. Zij behandelen kinderen en volwassenen die geen ernstige afwijkingen aan hun tandvlees hebben maar wel tandsteen, aanslag en/of ontstoken tandvlees, ook wel lichte gingivitis genoemd. De preventieassistente geeft patiënten instructie, voorlichting en voert gebitsreinigingen uit. Zo onderhoudt u op de juiste manier uw gebit.

Mondhygiëniste

De mondhygiëniste behandelt ook de hiervoor genoemde patiënten maar vooral patiënten die ernstige tandvleesafwijkingen hebben in de vorm van pockets en parodontitis. Chronische tandvleesontsteking kan op den duur leiden tot afbraak van je kaakbot, een proces dat vaak langzaam verloopt zonder duidelijke klachten. Dit afbraakproces van bot en steunweefsel wordt parodontitis genoemd. Als dit niet of te laat wordt behandeld, kan dit leiden tot verlies van tanden en kiezen. Ook rood en gezwollen tandvlees, terugtrekkend en bloedend tandvlees zijn de eerste aanwijzingen dat er een probleem is.

Airflow behandeling

Bij Mondzorg Baarn werken wij met de Airflow Profylaxis Master van EMS. Het nieuwste apparaat op het gebied van aanslag-, plaque- en tandsteenverwijdering. Wij behandelen volgens het Guided Biofilm Therapy (GBT) protocol. Tijdens deze behandeling maken we gebruik van poeder, water en hoge druk om eerst de plaque en aanslag te verwijderen. Na de airflow gebruiken we de ultrasoon. Dit apparaat heeft een ‘No Pain’ technologie: een intelligente feedback controle, als er geen tandsteen aanwezig is, geeft het apparaat ook minder trillingen. Hierdoor zorgt dit voor optimaal comfort voor de patiënt.

Kindertandheelkunde

Kinderen worden vanaf 2 jaar aangeraden naar de tandarts te gaan. De doorbrekende tanden zijn nog niet volledig uitgehard. Hierdoor zijn zij vatbaarder en gevoeliger voor externe factoren zoals bacteriën en zuren. Het is belangrijk om het melkgebit zolang mogelijk intact te houden. Verlies maakt ingrijpen door middel van een beugel noodzakelijk. Wij leren kinderen graag op tijd en spelenderwijs over voeding en het verzorgen van hun gebit. Wij volgen de preventiemethode Gewoon Gaaf die is bedoeld voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Deze methode kan tot bijna 70% minder gaatjes leiden.

Implantologie

Implantologie is de oplossing voor missende tanden of een loszittend kunstgebit. Een implantaat is een titanium kunstwortel die kan worden gebruikt ter vervanging van een missende tand of kies of als houvast van een (gedeeltelijk) kunstgebit. In het geval van een missende tand of kies, zal op het implantaat een kroon of brug worden geplaatst. Een goed geplaatst implantaat met een mooie kroon is nauwelijks van een natuurlijke tand of kies te onderscheiden en voelt en functioneert nagenoeg als een eigen tand of kies. Ook kunnen implantaten worden geplaatst om meer houvast te geven aan een kunstgebit.

Endodontologie

Endodontologie focust zich op het inwendige deel van tanden en kiezen: het wortelkanaal. Hier bevinden zich zenuwweefsel, bloedvaatjes en bindweefsel. Een endodontoloog beheerst diverse methodes en technieken om het wortelkanaal te behandelen of te
herbehandelen. Een endodontoloog doet onderzoek, diagnostiek en schat de prognose van een tand of kies in, voordat hij met een behandelvoorstel komt. U kunt bij onze endodontoloog terecht als u onze patiënt bent maar ook zonder dat u patiënt bij ons bent, dan wel met een verwijzing van uw eigen tandarts, dan wel uit eigen initiatief.

Angst

Sommige mensen zijn zo bang voor de tandarts dat zij hun gebit niet laten controleren of
behandelen. Een bezoek aan de tandarts wordt uitgesteld of er wordt helemaal niet meer gegaan. Is dat bij u het geval, dan is het goed te weten dat u niet de enige bent. Wij raden u aan toch te komen. Wij zullen namelijk met u over uw angst praten. Wij nemen hiervoor ruimschoots de tijd en bespreken in alle rust welke behandelingen nodig lijken te zijn. In dat kader is het ook goed om te vermelden er de laatste jaren zoveel in een tandartspraktijk is veranderd dat pijn niet meer nodig is.

Cosmetische tandheelkunde 

Cosmetische tandheelkunde is gericht op uiterlijke verfraaiing. Als u niet tevreden bent over uw gebit of bepaalde wensen hebt, kunnen wij u helpen. Wij kunnen spleetjes tussen uw tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, verkleurde tanden weer wit maken en rafelige of scheve tanden verbergen. Dit kan door middel van tanden bleken, beugels, facings (schildjes van composiet of porselein), implantaten, tandvleestransplantaten,
porseleinen kronen, chirurgie of een combinatie van deze behandelingen. Wij kunnen u
uitgebreid informatie geven over alle mogelijkheden en de daarbij behorende kosten.

Kunstgebit, klikgebit, prothese

Door goede preventieve mondzorg worden steeds meer mensen oud met hun eigen gebit. Toch kan het gebeuren dat er soms tanden en kiezen verloren gaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om tanden, kiezen of een geheel gebit op een goede manier te vervangen door gebitsprotheses. Een prothese is altijd maatwerk. In overleg met u kijken wij welke oplossing het beste bij u past, eventueel met implantaten om meer houvast te geven. Een klikgebit is ook een overkappingsprothese, maar het zit vastgeklikt op een aantal implantaten die in uw boven- en onderkaak zijn bevestigd.

Go to Top